Témahetek az oktatásban

 

A témaheteket az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg három témakörben. Iskolánk, ökoiskola lévén, a Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahéthez csatlakozott, amely az idei tanévben 2017. április 24-28. között került megrendezésre. Már 1909 iskola és 350 000 diák vett részt az ismeretterjesztő feladatokban.

 

 

A témahetek célja, hogy tanulóink a XXI. században korunk elvárásainak megfelelő szemléletet, a mindennapokban használható gyakorlati ismereteket szerezzenek játékos, élményszerű formában. A pedagógusokat pedig új pedagógiai módszerek kipróbálására ösztönzi az országos kezdeményezés.

A „fenntarthatóság nem más, mint a jelen szükségleteinek kielégítése a jövő veszélyeztetése nélkül”. Feladatunk, hogy tájékozott fiatalokat neveljünk tudatos életvitelre, amely alapja a fenntarthatóságnak. Vagyis már kisgyermek korban kezdjük tanítani, nevelni őket erőforrásaink gazdaságos használatára, fokozatosan megismertetjük a korlátozott mennyiségben elérhető nyersanyagokat, a vízszennyezés, levegő- és talajszennyezés hatásait, vagyis környezetünk védelmét. Feladatunk összetett, mivel a fenntarthatóság nem korlátozható csak a környezeti problémákra, a gazdasági, társadalmi és a környezeti érdekek harmonizálása is része és alappillérei a jövőnek. 2017-ben a víz és az állatok témaköröket ajánlották feldolgozásra a szervezők az alsó tagozatos korosztály számára. Tanítóink a Cseppben a tenger és a Mondd, szereted az állatokat? - témákat dolgozták fel minél komplexebb formában, minél több tanórán. Játékos, kézműves, digitális, mozgásos feladatok szerepeltek a gyermekeknek kínált palettán, csoportos, egyéni és frontális módszerekkel.. A képek bemutatják, hogy tanulóink örömmel vettek részt az egy hétig tartó programon, minden alsó tagozatos osztályunkban.

Pedagógusaink pozitív tapasztalatai alapján jövőre is csatlakozunk a kezdeményezéshez.

 

Dombai Szilvia

intézményvezető-helyettes

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

  

 

         

 

 

szerda, január 16, 2019

 

 

 

 

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi