Húsvét témahét az iskolában

 

A tananyag komplex elsajátításának egyik lehetséges formája az ún. témahét, amikor az adott tárgykört a gyerekek három-öt tanítási napon, esetleg hosszabb időszak alatt, iskolai és iskolán kívüli helyszíneken, rugalmas időkeretek között, változatos tevékenységtípusok és sokszínű módszertani eszközök segítségével dolgozzák fel.

Mi az alsó tagozaton a húsvét témakörét választottuk ilyen komplex feldolgozásra. Öt napon keresztül ismerkedtek a gyerekek a húsvét eredetével, szokásaival, hagyományaival, jelképeivel.

Meghívtuk iskolánkba Győry Csaba atyát, aki örömmel fogadta a felkérésünket, hogy a felekezeti hittanórákon kívül is tartson előadást a gyerekeknek a húsvét vallási vonatkozásáról, hisz ki tudott volna hitelesebben és a gyerekek számára érdekesebben beszélni erről.

 

 

A témahét minden napján valami új ismerettel, tevékenységgel ismerkedtek meg a tanulók. A tanítási órákba is becsempésztünk a témával kapcsolatos feladatokat. Nyelvtan órán például tojásokban elbújt interaktív feladattal dolgoztak a gyerekek.

 

             

 

Sok locsoló verset, a húsvéthoz kapcsolódó mesét ismerhettek meg a hét során. Voltunk könyvtárban is, ahol az irodalom, a könyvek és versek szintén közel kerülhettek a gyerekekhez. Természetesen a tojásfestés sem maradhatott ki a programból.

Köszönjük a Borókaház meghívását, ahol új és érdekes technikákat ismerhettek meg a gyerekek. Az alkotás öröme itt is motiváló volt számukra.

 

           

 

A dal és játék is szerepet kapott a témahéten, drámaórán mozgással kísért énekek, mondókák kaptak szerepet.  Ezen kívül sok, számukra még ismeretlen tojásos játékkal ismerkedhettek, meg mint pl. a tojásgurítás, de volt tojás kugli és kanálon szállítás is.

 

           

 

A tankonyhánk is szerepet kapott ismét. Nagy élvezettel készítették a gyerekek a tojásos, sonkás, zöldséges tálakat és salátákat.

 

 

 

 

 

 

Rajz és technika órákon a gyerekeket kézműves foglalkozások várták, kedvükre választhattak, hogy milyen húsvéttal kapcsolatos tárgyat szeretnének készíteni. Én úgy érzem a témahét sok, új ismeretet nyújtott a gyerekek számára.


 

 

 

A megtapasztalás, a saját munka öröme reményeink szerint még maradandóbb és az életben is használható tudáshoz juttatta őket.

 

Muszkáné Kocsis Emese

tanító

 

 

 

               

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vasárnap, december 09, 2018

 

 

 

 

Oldalainkat 24 vendég és 0 tag böngészi