Innovatív égészségre nevelés iskolánkban

 

 Az Egészséges életmódra nevelés eddig is iskolánk pedagógiai munkájának része volt. Az új tankonyhának köszönhetően, tanítási lehetőségeink bővültek.

 

              

 

Innovációnk céljai:

Az iskolai egészségfejlesztés az iskola egész életébe, mindennapjaiba, eddig is bekapcsolódott. Az egészségfejlesztés, a helyes táplálkozásról való beszélgetés, tanulás, sok tantárgyba bevonható. Környezetismeret, matematika, magyar, technika. Az intézményben a tanórákon kívüli tevékenységek alkalmával is, napközis foglalkozásokon helyenként már korábban is megjelent az egészségfejlesztés, melyeken a pedagógusok a játékok adta lehetőségekkel elősegítették a tanulók egészséges személyiségfejlődését és tudatosították az egészséges táplálkozás fontosságát.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos órákon, foglakozásokon megismerkednek a tanulók a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és magok jellemzőivel és fajtáival. Célunk, hogy a tanulók ismerjék meg az egészségvédelem legfontosabb területeit, életkoruknak megfelelően. Emellett legyenek képesek az egészségük megőrzésére, a betegségek megelőzésére, a bevált szokások gyakorlására. Ismerjék a táplálkozás alapvető szabályait, az egészség szempontjából fontos élelmiszereket.

Feladatunknak tekintjük, hogy képességeket, jártasságokat alakítsunk ki, melyek segítségével a tanulók szokásrendszerévé válik az egészségtudatos viselkedés.

 

                

 

Várható eredmények a tankonyha használatával: A tanulók komplex módon ismerik meg, és sajátítják el az egészséges életmód és egészséges táplálkozás területeit, összefüggéseit és egymásra hatását. A témát élményszerűen dolgozhatjuk fel, és mindezeket a gyakorlatban is kipróbálhatjuk.

Fontosabb kérdések, témakörök lehetnek:

·         Miért eszünk?

·         Mit együnk? Mennyit és mikor együnk?

·         A táplálék útja.

·         Táplálékok és a fogaink, barátai, ellenségei.

·         Vitaminok fajtái, jelentőségük. Vitaminpótlás lehetőségei.

·         Gyümölcsfajták, gyümölcsfogyasztás lehetőségei.

·         Zöldségfogyasztás, a zöldségek sokasága.

·         Édesítésre használható szerek.

 Célunk, hogy a gyerekek szemlélete változzon. Megtapasztalják, felfedezik ezen ismeretek fontosságát. Ezáltal törekedni fognak az egészséges életmód és egészséges táplálkozás szokásainak fenntartására. Esetleg helytelen táplálkozási szokásaik is módosulnak. A programok során a gyerekek megszeretik a nyersen fogyasztott zöldségeket. Emellett közvetetten hatást gyakorolunk a tanulók mikrokörnyezetének egészségszemléletére is. Otthon is igényelni fogják a nyersen fogyasztott zöldségeket, amit eddig esetleg nem ettek meg. Megbeszéljük a cukrok és a zsírok szerepét a táplálkozásban, és ezáltal megismerkedünk az édesítésre használható szerekkel (méz, mesterséges édesítők). A tanulók találkoznak az új alapanyagokkal és a reformkonyha sajátosságaival. Megismerkednek az ételkészítés fortélyaival, felismerik, hogy milyen élelmiszereket vásároljunk.

 A közösség tagjainak egymáshoz való viszonya is átalakul. A közös munka által (saláta- és péksütemény készítés) közelebb kerülnek egymáshoz.

 

               

 

Muszkáné Kocsis Emese

tanító

 

 

vasárnap, december 09, 2018

 

 

 

 

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi