A Magyar Kultúra Napja

 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzetitudatunkerősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemiértékeinket.

Az idei évben iskolánk kulturális életének egy – egy szeletét mutattuk be, válogatva azokból a kulturális tevékenységekből, amelyben tanulóink részt vesznek.

Az 1. b osztályosok nyelvtörőket és szép magyar verseket adtak elő. A 2. b osztály kánonban énekelt népdalával és Kalácska Virág harmonika játékával színesítette a műsort.

 

 

 

Az 1. a osztályosok kortárs költők verseit szavalták. A 3. b osztályosok néptáncot tanulnak, így megismertettek bennünket a verbunkkal.

 

 

A 2. a osztályosok Weöres Sándor: Bóbita című versét adták elő megzenésített változatban, osztályfőnökük, Hekli Péter tanár úr és a gitárszakkörösök kísérték őket gitáron.

 

 

 

A 3. a osztály tanulói József Attila: Vadalmafa c. versét szavalták, majd néhány hazáról szóló bölcs gondolat után felhangzott Pára Hanna előadásában a Magyarország című dal.

 

 

 

A műsorszámok között negyedikeseink, nagy magyarjaink és idegen ajkú híres emberek gondolatait mondták el a magyar nyelvről, annak árnyaltságáról, szépségéről.

 

                    

 

 

Megemlékezésünk végén iskolánk testvérpárjai szájából hallhattuk legszebb nemzeti imánkat, a Himnuszt.

Igyekeztünk, méltó módon és több szeletét bemutatva megemlékezni ezen a napon a magyar kultúráról.

 

Boros Szilárdné és Dombai Szilvia

 

 

 

 

vasárnap, december 09, 2018

 

 

 

 

Oldalainkat 17 vendég és 0 tag böngészi