Csillagokat láttunk a tornateremben…

…de nem a testnevelés óra fáradalmaitól, hanem az ideiglenesen felállított planetárium kupolájában. A közel múltban, az iskola összes tanulója és az iskolába készülő nagycsoportos óvodások különleges élményben részesültek. A szegedi Csillagászati Egyesület programajánlatát vettük igénybe, akik egy felfújható sátorban a csillagos égboltot varázsolták elénk.

 

1

 

A filmvetítéssel egybekötött magyarázat során megismerhettük az Univerzum végtelenségét, a Tejútrendszert, a Naprendszert és a benne elfoglalt helyünket, a Földet. A minket körülvevő csillagképek mesevilágba kalauzoltak. Láthattunk eseményeket a Föld kialakulásának történetéből, és megfigyelhettük az égitesteket vizsgáló űreszközöket. Megcsodálhattuk Neil Armstrong amerikai űrhajós „kis” lépéseit a Holdon, amely hatalmas ugrást jelentett az emberiségnek.

 

        2   3

 

A gyerekek lelkesen számoltak be otthon a világűrben tett kalandjukról:

- Olyan volt, mintha a bolygók között sétáltunk volna!

- Szemüveg nélkül is 3D-ben láttuk a világot!

- Olyan égitesteket is láthattunk, amilyet szabad szemmel nem lehet észlelni!

- Felismertük a bolygókat!

- Szeretnénk, ha a családdal elmennénk az igazi Planetáriumba, Budapestre!

- Nagyon érdekes volt a technika, amivel a sátrat felállították, és megtartották!

Izgalmas és érdekes volt a sötét teremben a vetítés az óvodások számára is. Aznapi játékukban hol repülő dínók, hol űrhajósok szerepeltek. 

Ezen a napon gyermekeink természettudományos műveltségét látványosan, a mai kor technikai vívmányait felhasználva tudtuk fejleszteni.

 

Jónás Marietta

 

5

6

vasárnap, december 09, 2018

 

 

 

 

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi