A márciusi ifjakra emlékeztünk

Március 14-én iskolánk is megemlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Diákjaink a márciusi ifjak bőrébe bújva elevenítették fel az akkori történéseket és a forradalom meghatározó eszméit. Győrögné Porcsin Lívia tanárnő koncepciója – amivel kollégáival együtt, az ünnepi előadás összeállításához fogtak, hogy kevésbé műsor, mint inkább élő és átélhető, élvezhető színdarab legyen – az előadás során végig tökéletesen működött. A gyerekek a színpadon és a nézőtéren egyaránt nagyon könnyen azonosulhattak Petőfi, Korányi, Irinyi vagy Landerer meggyőződésével, a forradalom világával. Ebben segítette őket a Simon Katalin által betanított toborzó is, melyet az elsős néptáncosok adtak elő.

 

      márc 15 2   márc 15 3

 

    A modernebb megközelítéssel, a színdarabszerű felfogással és dramaturgiával az előadás egyértelműen elrugaszkodott a nehezen emészthető, kissé talán már poros és unalmas, erőltetetten ünnepélyes szervezési elvektől. 

    A darab elején még földön fekvő, párnákon ’alvó’ ifjúságot a háttérből erőteljes füttyszó ébresztette fel. Az ifjak elszavalták Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című költeményét, aztán ledobták párnáikat a színpadról.

 

márc 15 5

márc 15 6

 

A Pilvax kávéházban történt megbeszélés után elhangzottak a 12 pont egy-egy papírrepülőre felírt követelései, amiket felolvasásuk után a szereplők a közönség közé röptettek, az alsós gyerekek nagy örömére. Hekli Péter tanár úr felkészítésével és közreműködésével a gitár szakkörös gyerekek a Mert a haza nem eladó kezdetű dalt és a Nemzeti dal megzenésített változatát adták elő. Landerer nyomdájának elfoglalása után a diákok vállukra kapták a nyomdászt, és így vitték ki a színpadról. A nyomdát megidéző színpadi kellékeket és a forradalom jelszavait hirdető transzparenseket Molnár Eleonóra tanárnő készítette.

 

 

márc 15 10

márc 15 9

 

 Táncsics kiszabadítása után a fiúk közösen szavalták el Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című költeményét, miközben Brahms Magyar táncok 11. tétele szólt, a lányok pedig hajókat formálva ringatóztak a képzeletbeli tengeren. Az előadás végén hat lány idézte fel, kezükben gyertyákat hozva, a szabadságharc következményeit: a világosi fegyverletételt és a tábornokok aradi kivégzését. Végül befejezésként ismét a narrátor szólalt meg. A háttérben Chopin gyönyörű zenéjével Csurja Barbara a forradalom tisztaságát és eszméit tűzmadárhoz hasonlította, amely ha meg is hal, a következő nemzedékek lángja újra és újra feltámasztja.

 

márc 15 8

márc 15 11

márc 15 12

 

    A műsor csodálatos módon átélhetővé tette, közel hozta gyermekeinkhez forradalmár elődeink törekvéseit, a bennük dúló indulatokat és az örök szabadságvágy forradalmi eszméit. Köszönet érte minden résztvevőnek és felkészítőnek.      

 

Borsay Levente

 

Szereplők:  

        Narrátor: Csurja Barbara

        Vasvári Pál: Hesz Roland

        Irinyi József: Marton Kevin

        Korányi Frigyes: Surin Máté

        Jókai Mór: Simon Tamás

        Vajda János: Kelemen Martin

        Farkas Lujza: Varga Regina

        Petőfi Sándor: Tuskó László

        Tompa Mihály: Varga Zoltán

        Bulyovszky Gyula: Bartus Martin

        Degré Alajos: Pára Balázs

        Vidács: Czermann Roland

        Zatykó László: Dibuz Mihály

        Landerer Lajos: Dávid Sándor

        Táncsics Mihály: Oláh Erik

 

Továbbá:  

        Kovács János

        Bikkes Ketrin

        Tóth Beneditta

        Mészáros Nikolett

        Mészáros Szilvia

        Szabó Viktória

        Lőrincz Vanessza

        Fuchs Lili

        Tóth Jázmin

        Seres Tamara

        Sikora Viktória

        Klinger Dorina

        Tóth Zoltán  

márc 15 13

márc 15 14

 

márc 15  16

 

 

 

vasárnap, december 09, 2018

 

 

 

 

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi